BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. ápr. 2.

Solymos- Fellegvár a Maros partján

A Partium leglenyűgözőbb romja: Solymos. Solymos a legkedvesebb váram, egyszerűen gyönyörű :) A fellegvár a Lippa fölé tornyosúló hegyormon terül el (Arad vármegye).
Megközelítés: Arad felől a 7-es úton (E68), Lippa után, a főút felett található a rom, már messziről jól látszik, a várhoz csapáson könnyen fel lehet jutni, ahol gyönyörű kilátás fogadja az érkezőt.
Solymos vára a nevében Árpád-kori királyi solymásztelep emlékét őrzi. 1278-ban említi először oklevél. 1311-ben királyi és ispánsági vár. 1446 után Hunyadi János kezébe került, az ő nevéhez kapcsolják a történészek a vár erődítményei ma látható formájának kiépítését. 1514-ben Dózsa, seregeivel a Maros-völgy várainak bevételére indult, először Lippát foglalták el, majd Solymosi ellen támadtak. A parasztháború után Perényi Imre, majd Szapolyai János birtoka lett. 1541-ben Solymoson telepedett le csecsemő fiával, János Zsigmonddal, a Budáról a török által kiparancsolt Izabella királyné. A vár 1552-ben a Maros többi várával török kézre került.
A tizenöt éves háborúban, amikor az Erdélyi Fejedelemség szembefordult a török szultánnal, Borbély György foglalta vissza. Bethlen Gábortól azonban, trónra kerülése után a törökök visszakövetelték a várat.
A 18.század elején a Maros menti határőrség egyik bázisává vált. A vár a Rákóczi-szabadságharcban nem kapott szerepet. 1788-ban a bécsi hadvezetés elrendelte a vár kiürítését és részleges lebontását.... no comment.
(Felhasznált források: vártörténet: Csorba Csaba: Regélő váraink, képek: http://www.varak.hu/, megközelítés : saját tapasztalat)

0 megjegyzés: