BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. ápr. 2.

Világos vára- Világos vár, de szomorú a neved

A második megálló a '49 augusztus 13-i fegyverletételről elhíresült Világosi vár. A vár Arad vármegyében, Világos falu fölé tornyosulú hegyormon fekszik. Megközelítés: Arad felől Lippa felé vezető 7-es (E68) úton Ópálos településről balra kanyarodó úton tovább haladva a harmadik falu (Siria-Világos). A településen nem beszélnek magyarul, de a vár már messziről jól látszik, csak toronyiránt kell haladni. Az autóval parkoljunk le, s gyalogosan vágjunk neki a közepesen meredek útnak. A fáradságos út végén páratlan látvány tárul a szemünk elé: a világosi sík.
A vár feltehetően a 13.században épült, először 1318-ban említi oklevél. A 14.sz.-ban jelentős királyi erősségnek számított. 1445-ben Hunyadi, majd Szilágyi birtokába került, 1464-től a Báthory családra szállt. A várhoz 150 falu tartozott. 1529 tavaszán a törökök ostromolták meg, sikertelenül. 1566-ban Pertaf pasa végül elfoglalta, 1595-ben Borbély György szerezte vissza. Világos 1615-ig erdélyi végvár volt. A legendák szerint a vár alatt hosszú alagútrendszer húzódik, melyen el lehet jutni Aradra, Hunyadra és a Bohus-kastélyhoz.
A várral a 17.századtól nem törődtek. 1784-ben teljesedett be a vár pusztulása, román lázadó parasztcsapat vette be magát a várba, a falakat szétlőtték, hogy később ne lehessen használni. Világos azóta gazdátlan, pusztuló rom, 1970-ben ásatásokat végeztek, de helyreállításra nem került sor.
(Felhasznált források: kép1 és vártörténet: Csorba Csaba: Regélő váraink; kép2:http://www.varak.hu/; megközelítés: saját tapasztalat)

0 megjegyzés: