BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2013. nov. 26.

Szigetvár- Szigeti veszedelem

Szigetvár nevét egyrészről Zrínyi Miklós hadvezér 1566-os hősi helytállásának, vértanúhalálának köszönheti, másrészt az eseménynek méltó emléket állító másik Zrínyi Miklós (a dédunoka) Szigeti veszedelem című eposzának.
A vár könnyen megközelíthető szigetvári Vár utca egyenesen a híres várhoz vezet.
Szigetvár neve az Almás- patak árterének szigetére utal, ahol 1410-ben Anthimi Oszvald várkastélyt építtetett. A vár 1474-ben Török Imre birtokába került, kitől fia, Török Bálint örökölte. Buda török kézre kerülése után, az oszmánok Török Bálintot héttoronyi fogságba hurcolta, aki ott is lelte halálát. 1543-ban török Bálint özvegye átadta a várat Ferdinándnak, Szigetvár fontos végvárrá lépet elő Pécs(!) és Siklós(!) török kézre kerülése után. 1555-ben Ali budai pasa Szigetvár ellen fordult, melyet magyar és horvát vitézek hősiesen megvédelmeztek, addig míg Zrínyi Miklós és Nádasdy Tamás Babócsa várának megtámadásával el nem vonták a török erőket Szigetvár alól. 1561-ben Zrínyi Miklós dunántúli főkapitány lett Szigetvár főkapitánya is. 1566-ban Szulejmán szultán vezetésével félszázezres ostromló had támadta meg a mindössze 2300 fővel védett erősséget. A másfél hónapig tartó ostrom után Zrínyi embereivel a hősi halált választották a sanyarú rabság helyett, a kapukat megnyitva a védők maroknyi csapata megrohanta a tengernyi osrtomló sereget. Karddal a kezében esett el Zrínyi Miklós, s vele egy szálig elhullottak a reménytelen küzdelemben a magyar és horvát védők is.
A törökök a romok helyén téglából egy négy sarokbástyás várat építettek, s ez áll ma is eredeti alakjában. Az erősséget 1689-ben foglalták el császári csapatok. A várnak később már nem volt szerepe, a Rákóczi- szabadságharcban nem ostromolták meg.

Források: Csorba Csaba: Regélő váraink Kép: www.mult-kor.hu

0 megjegyzés: