BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2013. nov. 26.

Fülek- Ostromverte nógrádi végvár

Füleki várat már képről is biztosan mindenki ismeri, a település 13 km-re van a somoskői határtól, Fülek központjában lévő magaslaton elterülő várat gyalog lehet elérni.
Fülek szépséges várát 1241 előtt építette a Kacsics nemhez tartozó Folkus. Így a vár sikeresen ellenállt a tatárok támadásainak. Az erősség 1313-tól Csák Máté tulajdona, kitől 1320-ban ostrommal foglalta el Károly Róbert. Fülek ezután gyakran cseréli gazdáit, megfordul a Drugethek és Széchényiek kezén is. A 15. századig a Perényiek tulajdona, majd a Bebekeké lett. 1553-ban egy árulás során kerül a török kezére. 1593-ban Pálffy Miklós vezette császári csapatok egy hetes ostrom után elfoglalták Füleket. A vár ezután Bocskainak és Bethlennek is megnyitotta kapuit, ám a békekötések mindannyiszor visszajuttatták császári kézre. 1678-ban Thököly kurucai foglalták el a Koháry István védte kis erősséget, akik később felrobbantották, a vár azóta pusztuló rom. 
Az 1930-as években kezdődtek az ásatások Kalmár János vezetésével, 1970-től pedig helyreállítási munkák is megkezdődtek, ma pedig számos programnak ad otthont a vár.

Forrás: Csorba Csaba: Legendás váraink, saját tapasztalat, Kép: Schnelczer Zoltán

0 megjegyzés: