BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2013. nov. 26.

Buják- Büszke hegyi vár elgyávult védők kezén

A bujáki várhoz vezető utat nem egyszerű megtalálni. Buják település végében lévő Honvéd üdülő bejáratától vissza kb. 500 méterrel vezet felfelé egy erdei ösvény (-ez ki van táblázva-), később jelöletlen út, aztán az ösvény is eltűnik és akkor: toronyiránt fel!!- legalábbis amikor én arra jártam 2006-ban, de ez már rég volt.
Buják várát 1315-ben említi először oklevél -mint királyi várat-, mikor Csák Máté vette ostrom alá, ám Dénes fia szegedi ás óbudai várnagy visszaverte a támadást. 1386-ban Mária királynő Garai Jánosnak adományozta, 1394-ben ismét királyi várként említik a források. 1439-től a Báthoryak örökös tulajdona, egészen a vár török kézre jutásáig. Az 1552-es török hadjárat a nógrádi végvárrendszer katasztrófáját jelentette. Egymás után estek el a nógrádi erősségek, Ali öt napig lövette Buják várát, de nem tudott különösebb kárt tenni benne. A megadásra való felszólítást Nagy Márton visszautasította, ám az őrség egy része éjjel kiszökött a várból. Látva ezt a kapitány, úgy ítélte meg a helyzetet, hogy reménytelenné vált a védelem, ő is elhagyta a várat. A menekülőket a janicsárok elfogták és levágták. Nagy örömet okozott a váratlan esemény a törökök számára, mert nemigen reménykedtek már a sikerben, főleg nem ilyen könnyen jött diadalban....1593-ban Báthory István kardcsapás nélkül vonulhatott be várába, a török őrség elmenekült. Az 1663-as török hadjárat során, Buják ismét oszmán kézbe került, néhány héttel később Balassa Imre csellel foglalta vissza a mindössze 50 fős török őrségtől a várat. Fél évvel később Murtezán aga 3000 emberrel ostrom alá vette Bujákot, Berczely János kapitánynak a maga 30 emberével nem volt választása. A várat a török elfoglalta, és felgyújtotta, hogy többet magyar kézre ne juthasson. A rom 1666-ban került vissza, katonai szerepet később már nem játszott. Romossá vált falain az enyészet lett az úr.
A várra ma lelkes "várbarátok" vigyáznak, akik folyamatosan tisztítják a szebb napokat is látott falakat a növényzettől.

Forrás: Csorba Csaba: Legendás váraink, saját tapasztalat Kép: www.turautak.com 

0 megjegyzés: