BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2013. nov. 20.

Szádvár- Vár az Aggteleki- karszton

Szárvárról napjainkban egyre többször lehet hallani, hiszen a sokak által elfeledett erősség közel 10 éve került vissza a köztudatba, a "Várbarátoknak" köszönhetően, akik megtisztították a falakat a növényzettől, ásatásokat szerveztek, és elkezdték a romok rendbetételét. A várban zajló munkálatokról részletes tájékoztatást lehet olvasni a http://www.szadvar.hu oldalon.
A várat, Szögliget településtől lehet megközelíteni észak felé haladva egy gyenge minőségű közúton, elhaladva a Szalamandra turistaház mellet, innen már csak gyalogosan lehet tovább haladni (ki van táblázva) egy erdészeti úton, majd innen rövidesen jobbra, felfelé kanyarodva kb 1 órás, közepesen nehéz túrával érjük el Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű, hegyi várát.
Szádvár valószínűleg a tatárjárás után épülhetett IV. Béla királyunk parancsára. A vár sűrűn cserélt gazdát a történelem folyamán, volt a Drugethek kezén, Bebek Detre birtokában, és Werbőczy tulajdonaként is említik az írások. 1606-ban a Csákyak kezébe került, 1608-ban már Báthory Gábor a vár ura, 1621-ben a Habsburgokhoz került. 1682-ben sikerült Thököly kuruc seregeinek visszafoglalni a várat. 1685-ben a a császári csapatok ismét elfoglalták a várat, majd november 5-én a jelentős erősségnek számító Szádvárat felrobbantották..... miért is ne....köszönjük. A vár azután már pusztuló magányos rom, falait a növényzet benőtte, területét visszavette a természet. Az 1920-as trianoni förtelem miatt határsávba került romot sokáig nem lehetett megközelíteni. 2006 októberében hivatalosan is megkezdődött a vármentés a Várbarátoknak köszönhetően, megalakult a Szádvárért Baráti Kör s újra visszatért az élet a lélegzet elállító falak közé. :) Olyan jó, hogy vannak még olyan emberek akik a mai globalizálódó világban is meglátják az értéket egy pusztuló omladékban, s idejüket nem sajnálva megmentik szomorú történelmünk néma tanúit. Minden tiszteletem a várbarátoké, köszönöm, hogy vagytok! :)

Forrásaim: www.varak.hu, saját tapasztalat, kép: www.pihenek.hu, http://www.latvany-terkep.hu/magyar/oldalak/varrajzok/

0 megjegyzés: